Distemper virus solunum sistemi, sindirim sistemi ve merkezi sinir sisteminde görülebilir. Genelde birden fazla sistemde birden hastalık oluşturabilir. Etkilendiği bölgeye göre formları vardır.
Göz formu, sinirsel form, solunum formu, sindirim formu ve deri formu görülebilir. Etkilendiği sisteme ve oluşan forma bağlı belirli semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar ishal, kusma, sıvı kaybı, kilo kaybı, öksürük, burun akıntısı, deri hassasiyetinin bozulması, deride yaralar, vücudun bazı kaslarında titremeler, tikler (yüz ve bacaklarda), görme bozukluğu, yürümede aksaklıklar.
Bu bulgulardan bir veya bir kaçı köpeğimizde görülüyorsa hastalık teşhisi için bir veteriner hekime danışmak ve muayene ettirmek gerekir. Bir çok hastalıkta bulunan semptomlar olduğu için teşhis biraz zorlaşabilir.
Kesin teşhis nasıl koyulur?
Semptomlar ortaya çıkmış ve aşıları yapılmamış 3-6 aylık köpeklerde distemper düşünülmelidir. Şiddetli olaylarda sadece semptomlar teşhis koymaya yeterli olabilir. Ancak solunum yolu enfeksiyonlarında ve sadece ishal, kusma görülen köpeklerde hastalık karışabilir . Bazı laboratuvar testleri, rapid testler teşhiste yardımcı olabilir.
Distemper virus tedavisi mümkün müdür?
Tedavi edilen durumlarda hasta sahiplerinin bilmesi gereken nörolojik semptomlar oluşmamışsa bile tedaviden sonra ortaya çıkabilecek olmasıdır. Bu semptomlar geri dönüşü olmayan yöndedir. Tedavi genellikle semptomlar ortadan kaldıracak tarzda ve köpeğin hastalığı yenmesine yardımcı olmak amacıyla yapılır. Hazır immunserumlardan sonuç alınabilmektedir.
Bu hastalıktan köpeğimizi nasıl koruyabiliriz?
Öncelikle yavruların doğumdan sonra anne sütü almaları çok önemlidir. Çünkü distemper virusa karşı antikorların %97 si anneden yavruya kolostrum (anne sütü) yoluyla geçer ve ortalama 1-4 hafta koruma sağlar. Yavrularda bu antikor seviyesi 6-8 haftalarda önemli derecede düşer ve enfeksiyona duyarlı hale gelirler. Bu dönemde uygulanan distemper aşısına cevap verirler. Yavrular ilk aşılamayı takiben 3 hafta sonra en az bir kere daha aşılanmalıdırlar. Aşı sayısı ırkı ve büyüklüğüne göre 3 e çıkartılabilir. Aşılanmış olan köpekler her yıl yılda bir kez tek doz aşılanmalıdırlar. Aşı takvimi boyunca veteriner hekiminizin kuralları doğrultusunda parka veya diğer köpeklerin yanına götürebilirsiniz. En doğrusu karma aşılar bitimine kadar köpeğimizi steril tutmak diğer köpeklerden ve ortamlardan uzak tutmaktır.