Terapi Veteriner Logo
Veteriner Acil

Kanlı ishal nedir?

Köpeklerde kanlı ishal yani parvo viral entiris, parvo virus denilen bir virüs tarafından oluşan genellikle ishalle ve kusmayla seyreden çok bulaşıcı bir hastalıktır.

Kanlı ishal hangi yaşlarda görülür ve nasıl bulaşır?
Her yaştaki köpekler hastalığa yakalanabilir. 6-20 haftalık yavrularda hastalık daha çok ve daha şiddetli gözlemlenir. Çünkü bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiştir. 6 haftalıktan küçük yavrular anne sütünden aldıkları pasif bağışıklık sistemi pasif maternal taşıyan erişkinler bir arada bulunursa bulaşma hızlı bir şekilde olur. Yetişkin köpeklerin hastalıkla ilgili bulgu göstermemesi taşımadığı anlamına gelmez. Hastalığın duyarlılığını stres, yetersiz beslenme, diğer bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, parazitler, uygun olmayan çevre ısıları ve kötü barında ortamları arttırır.

Köpeğimizin kanlı ishal olduğundan nasıl şüphelenebiliriz?
Köpeğimizin yaşı özellikle 3-4 aylıktan küçük yavrularda depresyon, sürekli kusma, ateş, ishal, iştahsızlık gibi bulgular var ise şüphelenilmelidir. Özellikle Doberman, Pinschers, Rottweiler, American Pitbull, Terrier, English Springer Spaniel ırkı köpeklerde bu hastalığa yatkınlık vardır. Daha önce aşılanmış olması hasta olma ihtimalini ortadan kaldırmaz.

Kanlı ishal nasıl teşhis edilir?
Hekiminiz öncelikle bulgular ışığında hastalıktan şüphelenir ve kesin tanı için bazı testler yapar. Bunlardan bazıları tam kan sayımı (hemogram) ve rapid testlerdir. Hemogramın belirlenmesi özellikle faydalıdır. Kan bulgularına göre tanı koyulabilir ayrıca tedavi süresince iyileşmenin belirlenmesi amacı ilede amacı bu laboratuvar testlerinden faydalanılabilir. Rapid testler ise dışkı örneğinden alınarak bakılan testledir. Sonucu kesin olmamakla birlikte genellikle doğru cevabı verirler.

Kanlı ishalin tedavisinde neler yapılabiliyor?
Tedavide en önemli iş hasta sahibine düşmektedir. Kusma, iştahsızlık gibi durumları gözlediği anda bir veteriner hekime götürmek gerekir. Bu hastalıkta ne kadar hızlı tedaviye başlanırsa o kadar iyi sonuç alınmaktadır. Evde yapılacak tedavi yetersizdir. Acilen semptomları engelleyecek medikal bir tedavi protokolüne başlanmalıdır. Tedavi süresince veteriner hekimin uyarılarına dikkatle uyulmalıdır.

Köpeğimiz kanlı ishalden kurtulabilir mi?
Doğru ve ısrarlı tedavi ile komplikasyon şekillenmediği sürece çoğu hasta iyileşmektedir. Köpeğimizin yaşı ne kadar küçükse risk o kadar yüksektir.

Köpeğimizi bu hastalıktan nasıl koruyabiliriz?
Hastalığın önlenmesinde ve kontrolünde en etkili yol aşılamalıdır. Anne sütündeki bağışıklık ilk 72 saate 90 oranında yavruya geçer. 6. haftaya kadar koruma sağlanabilir. 6. haftalıktan sonra düzenli olarak aşılamanın yapılması gerekmektedir. 20 haftalığa kadar yavrular aşılama periyodunu takiben izole ortamlarda kalmalı, yetişkin köpeklerden ve stresten uzak tutulmalı, düzenli ve kaliteli besin alması sağlanmalıdır. Fazla sıcak ve soğuk havalarda barındırılmamalıdır.

Köpeklerde İshal
Terapi Veteriner Kliniği | 2006
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram